Blogindlæg

Ny lov om forbud mod brug af sprøjtemidler ved drikkevandsboringer på vej

Ny lov om forbud mod brug af sprøjtemidler ved drikkevandsboringer på vej

Miljøminister Magnus Heunicke erklærer nu et stop for brugen af sprøjtemidler omkring de sårbare drikkevandsboringer. En ny lov vil pålægge kommunerne at indføre et forbud mod anvendelsen af disse midler, hvis der er risiko for forurening, og der ikke er opnået en frivillig aftale med lodsejeren.

For første gang i danmarkshistorien vil det være ulovligt at bruge sprøjtemidler i nærheden af vores drikkevandsboringer, hvor der er fare for, at disse midler kan sive ned. Regeringen har introduceret en akutplan, der skal beskytte landets drikkevandsboringer og samtidig kompensere de påvirkede lodsejere.

I 2021 blev der i cirka 50 % af de undersøgte drikkevandsboringer fundet rester af sprøjtemidler eller deres nedbrydningsprodukter. Omkring 13 % af disse prøver viste koncentrationer over de acceptable niveauer for drikkevand.

"Vi skal beskytte vores drikkevand, så vores børn og børnebørn også i fremtiden kan nyde rent vand direkte fra vandhanen. Derfor vil vi fremlægge et lovforslag om påbud om stop for sprøjtning nær drikkevandsboringerne, hvor der er risiko for, at sprøjtemidlerne siver ned i vores grundvand," siger miljøminister Magnus Heunicke.

Dette tiltag kommer efter en evaluering i 2022 viste, at kun fem procent af de boringsnære beskyttelsesområder blev beskyttet mod sprøjtemidler fra landbruget gennem frivillige aftaler. De nyeste tal viser dog en forbedring, idet ni procent af disse områder nu er beskyttet.

Tilbage i 2019 blev et flertal i Folketinget enige om en aftale, der ville tillade vandværkerne, med hjælp fra kommunerne, at indgå frivillige aftaler med landmænd om at stoppe med at bruge sprøjtemidler i områder tæt på drikkevandsboringer inden udgangen af 2022.

"Det er gået alt for langsomt med at beskytte områderne omkring vores drikkevandsboringer via frivillige aftaler mellem kommuner og lodsejere. Derfor bliver det et lovkrav, at kommunerne skal forbyde sprøjtningen ved drikkevandsboringerne, hvis ikke det er lykkedes at indgå en frivillig aftale," siger miljøminister Magnus Heunicke.

Lodsejere, der stopper med at bruge sprøjtemidler, vil modtage kompensation for tabt indtjening. Størrelsen af denne kompensation vil skulle fastlægges gennem de frivillige aftaler mellem lodsejere og vandforsyningen.

"Det er kun rimeligt, at vi kompenserer lodsejere med arealer, der viser sig at ligge i et boringsnært beskyttelsesområde, hvor der indføres sprøjtestop. Jeg er derfor glad for, at vi har fundet en model, der giver de berørte lodsejere sikkerhed for en korrekt kompensation," siger fødevareminister Jacob Jensen.

Miljøminister Magnus Heunicke har også iværksat en kortlægning af Danmarks grundvand. Kortlægningen begynder med et pilotprojekt på Fyn, og de erfaringer, der opnås herfra, skal bruges, når kortlægningen gradvist udvides til at dække hele landet fra næste år.

Meget tyder dog på, at det var kompensationernes størrelse, der var svær for kommunerne og lodsejerne at blive enige om, og at det var en af de primære årsager til, at så få tilsluttede sig den frivillige ordning. Det bliver derfor spændende at se, hvor vi ender.